fbpx

סקירת מאקרו סיכום ספטמבר 2024

ספטמבר 2024 יזכר כחודש של הפתעות: 

  • החודש שסטטיסטית הוא האדום ביותר בשווקים הסתיים בעליות שערים נאות
  • ישראל פתחה במלחמה בצפון ומדדי המניות מגיבים בעליות חדות 
  • חברת הדירוג מודיס מורידה את דירוג האשראי של ישראל ב-2 רמות ומשאירה אופק שלילי
  • מדד המחירים בישראל מפתיע לרעה עם עלייה של 0.9%
  • הבנק המרכזי בארה"ב מוריד את הריבית ב-0.5% 
  • סין מכריזה על תוכנית רחבה לתמיכה בכלכלה ומזניקה את מדדי המניות

ישראל

חברת דירוג האשראי Moody's מפתיעה ומורידה את דירוג האשראי של ישראל ב-2 רמות ל-Baa1 (מקביל ל BBB+) ומותירה את אופק הדירוג שלילי. העובדה הבולטת ביותר בדו"ח שפרסמה החברה היא שהורדת הדירוג לא מגיעה בעקבות נתונים חלשים בכלכלה הישראלית אלא בשל חששות של כלכלני מודיס בקשר לעתיד.

הסיבות העיקריות להורדת הדירוג הן:

  1. החמרה משמעותית בסיכונים הגיאופוליטיים, במיוחד לאור התגברות העימות עם חיזבאללה.
  2. החלשות מתמשכת של הכלכלה הישראלית בשל הסכסוך הצבאי המתמשך.
  3. פגיעה בתחזיות הצמיחה לטווח הקצר והבינוני. מודי'ס צופה צמיחה של 0.5% ב-2024 ו-1.5% ב-2025.
  4. לחץ מתמשך על הקופה הציבורית, עם צפי לגירעון תקציבי גבוה יותר ועלייה ביחס החוב לתוצר לכמעט 70%.
  5. היחלשות איכות המוסדות והממשל בישראל.

התחזית השלילית משקפת סיכונים נוספים, כולל אפשרות להסלמה חמורה יותר עם חיזבאללה או אפילו עם איראן, וחוסר ודאות לגבי ביטחון ישראל וסיכונים לענף ההיי-טק.

מודי'ס מציינת כי הורדת דירוג נוספת אפשרית אם המצב הביטחוני יחמיר משמעותית, או אם תהיה פגיעה חמורה יותר בכלכלה.

הורדת הדירוג של מודיס לא הצליחה לקלקל את החגיגה בבורסה המקומית כאשר באופן לא צפוי הבורסה רושמת את אחד השבועות הטובים ביותר שלה בשנים האחרונות דווקא בזמן שישראל פתחה בלחימה בחזית הצפונית. ההערכה בשוק המקומי כי האפשרות לפגיעה משמעותית בתשתיות חיוניות של מדינת ישראל פוחתת לאור פעולות צה"ל בשבוע האחרון והבורסה מגיבה בהתאם.

מדד המחירים לחודש אוגוסט בישראל זינק ב-0.9% – הרבה מעל הציפיות לעלייה של 0.6%.  על פי הלמ"ס נרשמו עליות בולטות בסעיפי הירקות, התחבורה, הדיור והתרבות. המדד משקף את עליות המחירים שהרגשנו כולנו בכיס בתקופה האחרונה: מחיר העגבניות, שלא מזמן עמד על שקלים בודדים, זינק לכ-10 שקלים לקילו כאשר הסעיף הזה לבדו תרם 0.1% לעליית המדד. מחירי הטיסות, סעיף שדיברנו עליו בעבר גם בהקשר של הדוחות של אל-על זינקו ותרמו לא פחות מ-0.4% מעליית המדד בחודש אוגוסט.  כנראה שרוב הישראלים לא היו צריכים את המדד של הלמ"ס כדי לדעת שהמחירים בישראל במגמת עלייה – חלק באשמת המלחמה וחלק מהעלייה מהסיבה הפשוטה כי אפשר להעלות מחירים. הסעיפים שתרמו רבות לעליית המדד הם סעיפים תנודתיים שלרוב מתקנים כלפי מטה ולכן סיכוי סביר שנראה במדדים הבאים תיקון. 

האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עומדת על 3.6% – הרבה מעל היעד העליון של בנק ישראל. ולכן בעוד הבנקים המרכזיים בעולם מורידים ריבית, בישראל הריבית צפוייה להישאר ללא שינוי בטווח הקרוב. 

ארה"ב

לראשונה מאז הקורונה הוריד הבנק המרכזי בארה"ב את הריבית ובאגרסיביות יחסית – 0.5% לרמה של 4.75%-5%.

ליו"ר הפד הייתה משימה לא פשוטה – איך מתקשרים שהורדת הריבית ב-0.5% לא מגיעה מחולשה כלכלית משמעותית (שעלולה להפחיד את המשקיעים) אלא פשוט כי אפשר להוריד את הריבית בצורה משמעותית יותר לאור התמתנות האינפלציה. 

יו"ר הפד ג'רום פאוול הדגיש שהפד ימשיך להיות "תלוי נתונים" בהחלטות עתידיות. זה אומר שהחלטות עתידיות יתבססו על התפתחויות כלכליות בפועל ולא על תוכנית קבועה מראש.

חברי הפד פרסמו את התחזיות שלהם לתוואי הריבית (DOT PLOT) כאשר הם צופים כי הריבית תרד עוד פעמיים עד סוף השנה ובאחוז נוסף במהלך שנת 2025. משקיעי שוק האג"ח צופים תוואי אגרסיבי יותר כאשר הם נותנים סיכוי לא מבוטל כי הריבית תרד מתחת ל-3% עד סוף השנה הבאה.

 

האינפלציה בארה"ב עלתה ב-0.2% בחודש אוגוסט וב-2.5% בשנה האחרונה, בהתאם לציפיות. אינפלציית הליבה עדיין מעל היעד של הפד עם עלייה של 3.2% ב-12 החודשים האחרונים. סעיף הדיור, המהווה חלק משמעותי מהמדד, עלה ב-0.5%. שירותי תחבורה עלו גם הם בשיעור של 1.4% ומנגד מחירי המוצרים נותרו יציבים יחסית. למרות הנתון המעורב, הכלכלנים מעריכים כי האינפלציה תמשיך להתמתן, זאת בשל מספר גורמים, ביניהם ירידה במחירי הסחורות, במיוחד באנרגיה, וירידה במחירי השילוח הימי. 

אירופה

הבנק המרכזי (ECB) הוריד את הריבית ב-0.25% לרמה של 3.5%. זוהי ההורדה השנייה השנה, לאחר הורדה דומה ביוני. למרות ההורדה, ה-ECB הדגיש את החששות מהמשך העליות בשכר והאינפלציה הנלווית. עם זאת, נשיאת ה-ECB, כריסטין לגארד, רמזה על אפשרות להורדת ריבית נוספת באוקטובר.

סין

המדינה נוקטת בצעדי תמרוץ כלכליים משמעותיים בניסיון להשיג את יעד הצמיחה של כ-5% לשנת 2024. סין סובלת מלחצים דפלציוניים, האטה בשוק הנדל"ן, וביקוש צרכני חלש. הצעדים משקפים דאגה גוברת בקרב ההנהגה הסינית לגבי המצב הכלכלי הנוכחי ומהווים ניסיון להסיט את הדגש לעידוד הצריכה הפרטית. 

הצעדים שפורסמו הם: 

  • הפחתת יחס הרזרבה הנדרש מהבנקים ב-50 נקודות בסיס, משחרר 1 טריליון יואן לשוק.
  • הורדת ריבית על עסקאות רכש חוזר ל-7 ימים ב-20 נקודות בסיס ל-1.50%.
  • תכנית להנפיק אגרות חוב מיוחדות בשווי 2 טריליון יואן (כ-284 מיליארד דולר) כחלק מתמריץ פיסקלי חדש.
  • צפויים צעדים פיסקליים נוספים, כולל סובסידיות לצרכנים ומענקים למשפחות עם שני ילדים ומעלה.
  • שקילת הזרמת עד 1 טריליון יואן לבנקים הממשלתיים הגדולים.
  • ערים גדולות כמו שנגחאי ושנזן מתכננות להסיר מגבלות על רכישת דירות.

בתגובה לצעדים זינקו מדדי המניות בסין כאשר מדד ההאנג סאנג עלה ב-13% מאז ההכרזה וה-ETF על מדד מניות הטכנולוגה הסיניות (KWEB) רשם עלייה של 26%.