fbpx

סקירת מאקרו סיכום אוגוסט 2024

ארה"ב

מדד המניות בארה"ב מסיימים חודש תנודתי עם תשואה אפסית. ימי המסחר הראשונים התאפיינו בירידות שערים חדות בעקבות נתון תעסוקה חלש בארה"ב כאשר שיעור האבטלה עלה ל-4.3%. בעקבות הנתון עלו משמעותית החששות ממיתון אך בהמשך החודש המדד תיקן כלפי מעלה והחודש נסגר בעליה קלה של כ-2%. 

אילו נתונים הרגיעו את המשקיעים?

 

  • קיטון במספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה.
  • ירידה בשיעור האינפלציה השנתית לרמה של 2.9% – הנמוכה ביותר מאז שנת 2021.
  • עליה במכירות קמעונאיות 
  • עליה במדדי מכירות בתים קיימים וחדשים, מעל הצפי.
  • עליה בהזמנות מוצרים ברי קיימא, מעל הצפי.

 

עונת הדוחות בארה"ב מגיעה לסיום והמגמה חיובית כאשר כ80% מהחברות במדד ה-S&P 500 היכו את תחזית הרווח ו-60% מהחברות היכו את תחזית ההכנסות. רווחי החברות צמחו בכ-12% ביחס לשנה הקודמת.

 

בשנה האחרונה נראה שאזכור של המונח 'AI' כשלעצמו מהווה מקור לעליות במחירי המניות אך לאחרונה נראה כי המשקיעים מתחילים לתהות האם העליות החדות מוצדקות ומתי הם יתחילו לראות החזר על ההשקעות המשמעותיות בתחום.

 

החברה המשמעותית ביותר בתחום הבינה המלאכותית היא אנבידיה שפרסמה את תוצאותיה הכספיות בסוף החודש. למרות דוחות טובים בהם היכתה החברה את תחזיות האנליסטים ופרסמה צפי גבוה מהתחזיות המוקדמות, מניית החברה הגיבה לדו"ח בירידות שערים. 

 

האנליסטים מעלים מספר סיבות אפשריות לירידת השערים: 

 

  • ציפיות גבוהות מדי: המשקיעים ציפו לתוצאות עוד יותר מרשימות, במיוחד לאור העלייה החדה במניה השנה.
  • חששות לגבי שולי הרווח: ישנן דאגות לגבי השפעת השקת Blackwell (הדור הבא של המעבדים המתקדמים של החברה) על שולי הרווח של אנבידיה.
  • אי-ודאות לגבי Blackwell: למרות ההבטחות, החברה לא סיפקה פרטים מספקים על לוח הזמנים המדויק להשקת Blackwell.
  • תלות בלקוחות גדולים: למרות הדיבורים על גיוון, עדיין יש חשש מתלות יתר בכמה לקוחות גדולים.
  • תחרות עתידית: ישנן דאגות לגבי התחרות העתידית, במיוחד מצד חברות טכנולוגיה גדולות המפתחות שבבים משלהן.

 

בכל מקרה רק כדי להכניס דברים לפרופורציה גם לאחר הירידה המנייה בעלייה של למעלה מ-140% מתחילת השנה כך שהמימוש ממש לא משמעותי.

חברה נוספת מתחום השבבים שריכזה עניין היא אינטל שמסיימת את החודש עם ירידה חדה של 28% לאחר שפרסמה תחזית צמיחה עגומה והכריזה על פיטורים של כ-15,000 עובדים. החברה מתמודדת עם אתגרים רבים בשוק המעבדים, כולל אובדן נתח שוק למתחרות והשקעות כבדות בפיתוח יכול ייצור ובבינה מלאכותית שלא מניבות תוצאות מספקות. אינטל נוקטת בצעדים לצמצום הוצאותיה כולל הפחתת דיבידנדים וצמצום הוצאות הון. על פי פרסום בבלומברג בסוף החודש, אינטל פונה לבנקאי השקעות ובוחנת תרחישים שונים, כולל פיצול החטיבות של תכנון וייצור השבבים כאשר ישנה טענה שחטיבות החברה עשויות להצליח יותר בנפרד, להקל על משיכת לקוחות חיצוניים ולשפר את מצבה הכלכלי של אינטל.

נקודת ציון נוספת במהלך החודש היא הפיכתה של חברת ההשקעות של וורן באפט, ברייקשייר התאוויי לחברה האמריקאית הראשונה שאינה מסקטור הטכנולוגיה שחצתה את רף השווי של טריליון דולר. מניית החברה, המחזיקה בחברות כדוגמת אמריקן אקספרס, אפל, קוקה קולה ושברון עלתה בכ-30% מתחילת השנה.

 

ישראל

בישראל הורדת הריבית מתרחקת כאשר מדד המחירים לצרכן בחודש יולי עלה ב-0.6%, גבוה מתחזיות האנליסטים. ב-12 החודשים האחרונים עלה המדד ב-3.2%, מעל ליעד של בנק ישראל. סעיף מחירי הטיסות והחופשות בחו"ל עלה פחות מהתחזיות וייתכן ונראה תיקון בסעיף זה בחודש הבא.

 

בעקבות ההפתעה במדד הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה להותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4.5%. ההחלטה התקבלה על רקע אי הוודאות הגיאופוליטית שגברה מאז פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" והשפעותיה על הכלכלה, יחד עם אי הוודאות הפיסקלית והפערים הגדולים בתשואות בין אג"ח ממשלת ישראל לארה"ב. בנק ישראל מציין שעל פי ממוצע החזאים האינפלציה השנתית בתחילת שנת 2025 תטפס לרמה של 3.8% לפני שתתמתן אל תוך היעד של הבנק בהמשך השנה.

הוועדה הדגישה כי תוואי הריבית ייקבע בהתאם להתפתחות האינפלציה, היציבות בשווקים הפיננסיים, והמדיניות הפיסקלית על רקע אי הוודאות הגיאופוליטית.

אחד הרכיבים התנודתיים ביותר במדד בחודשים האחרונים הוא מחירי הטיסות לחו"ל. חברת התעופה אל-על פרסמה את הדו"ח הרבעוני שלה ונראה שהיא מנצלת היטב את ביטולי הטיסות של החברות הזרות. החברה דיווחה על רבעון שיא נוסף כאשר הרווח הנקי הסתכם ב-147 מיליון דולר. קופת המזומנים של החברה עומדת על כמיליארד דולר. החברה מדווחת על תוכנית הצטיידות במטוסים בשווי של כ-2 מיליארד דולר בממוצע בטווח הבינוני. גם הרבעון הקרוב צפוי להיות חזק מאוד לחברה שממשיכה ליהנות מתחרות נמוכה מאוד. 

בהקשר של עליית המחירים ויוקר המחייה בישראל נציין את הדוחות של רוב הקמעונאיות בישראל בתחומי הביגוד והמזון שהציגו צמיחה נאה ותוצאות טובות. מדד ת"א רשתות שיווק עלה במהלך החודש בכ-12%.

למרות המתיחות מול איראן וחיזבאללה, מדדי המניות בת"א רשמו את התשואה הגבוהה ביותר מבין המדדים המרכזיים בעולם כאשר מדד ת"א 125 עלה בכ-4%. מדד ת"א בנקים עלה בכ-5% בעקבות הדוחות הכספיים החזקים שפרסמו הבנקים. בנק הפועלים דיווח על תשואה של 16.4% על ההון העצמי שלו ובנק לאומי דיווח על תשואה על ההון של 15.9% וזאת לאחר הפחתה נוספת בגין השקעתו בסיליקון ואלי בנק כאשר בנטרול ההפרשה התשואה על ההון עומדת על כ-20%. בעוד שהתשואה על ההון של הבנקים הולכת וגדלה, מכפילי ההון של שני הבנקים הגדולים אף נמוכים מהרמה ההיסטורית שלהם: כ-0.9. נראה שהשיפור בתוצאות יציב ולא מדובר בתוצאות חריגות. השיפור העקבי נובע מההתייעלות הגדולה של הבנקים ומסביבת ריבית גבוהה שלא צפויה לחזור בקרוב לרמה האפסית שליוותה אותנו שנים רבות. מחירי המניות של הבנקים מושפעים רבות מהמצב הגיאופוליטי בישראל ולכן נמצאים ברמה הנוכחית.

בנימה פחות אופטימית, נתוני אגף החשב הכללי שהתפרסמו מצביעים כי הגירעון בישראל ממשיך לגדול ועומד על כ8.1% מהתוצר. גירעון מצטבר של כ155.2 מיליארד שקל מתוכם 72.1 מיליארד ש"ח מתחילת השנה. הגידול בגירעון בעקבות הוצאות המלחמה צפוי להימשך עד לסוף הרבעון השלישי של שנת 2024 ולאחר מכן הוא צפוי להתחיל לרדת. 

הכנסות המדינה מתחילת השנה הסתכמו ב277.8 מיליארד ש"ח, גידול של 3.1% לעומת התקופה המקבילה. 

במהלך החודש הורידה חברת הדירוג פיץ את דירוג האשראי של ישראל לרמה של (A) ולמעשה יישרה קו עם שתי חברות הדירוג המובילות האחרות (מודיס ומעלות) שהורידו את דירוג האשראי של מדינת ישראל מוקדם יותר השנה. החברה מציינת כי היא רואה את יחס החוב לתוצר של ישראל עולה לרמה של 72% בשנת 2025 (מעל לתחזית של 2 חברות הדירוג האחרות). הורדת הדירוג לא השפיעה על הבורסה בישראל ולא על שוק המט"ח כאשר השקל התחזק אל מול הדולר. יש לציין כי המשקיעים בעולם לא המתינו להורדת הדירוג ואגרות החוב הדולריות של ישראל נסחרות בדומה לתשואות של מדינות עם בעלות דירוג אשראי נמוך בשתי רמות דוגמת ברזיל ומקסיקו.