fbpx

סקירת מאקרו סיכום יולי 2024

מאקרו

האם לפוליטיקה יש השפעה על השווקים?

2024 היא שנת בחירות במדינות רבות ברחבי העולם כאשר המשמעותיות הן לנשיאות ארה"ב, שם מסתמן קרב צמוד, הבחירות לפרלמנט האירופאי עם התחזקות הימין, המהפך הפוליטי בבריטניה והבחירות בהודו עם החלשות כוחו של מודי. במהלך החודש חברות השבבים קיבלו טעימה מהשפעת הצהרות המועמדים כאשר ג'ו ביידן, שבינתיים פרש מהמירוץ, הכריז על החמרת מגבלות ייצוא השבבים לסין, ובאותו היום טראמפ הודיע כי על טייואן, האחראית על ייצור רוב השבבים המתקדמים בעולם, לשלם עבור הגנה מסין. ההצהרות הללו גררו ירידות חדות במניות השבבים אשר משכו את מדדי המניות הגדולים בארה"ב לירידות שערים.

מה משמעות הבחירות מבחינת השווקים הפיננסיים?

בטווח הקצר, בחירות עשויות ליצור רעשי רקע רבים, ולעיתים השווקים חווים תנודתיות בתקופה שלפני הבחירות או לאחריהן. בטווח הארוך, ההשפעה של הבחירות בד"כ פחות משמעותית. נתוני הכלכלה והחברות הם אלו שקובעים את כיוון השווקים, ולשינוי שלטוני לוקח זמן להשפיע על הנתונים הללו, אם בכלל.

במדינות דיקטטוריות, המצב שונה. בסין, לדוגמא, צעדי הממשל גרמו לריסוק של חברות ולפיגור משמעותי של שוק המניות הסיני. בארה"ב, כבר נבחר מועמד שהשווקים חששו ממנו – דונלד טראמפ ב-2017, אך למרות החששות, התקופה שלו בשלטון לוותה בעליות נאות בשווקים. רעשי רקע זמניים היו לא מעט, כאשר אנו זוכרים את מלחמתו בנגיד הבנק הפדרלי לטובת הורדת ריבית ומלחמת הסחר מול סין.

ארה"ב

נתוני הצמיחה לרבעון השני בארה"ב הפתיעו לטובה כאשר המשק האמריקאי צמח ב-2.8% לעומת צפי לצמיחה של 2% בלבד. דו"ח התעסוקה שפורסם בארה"ב הצביע על שוק יציב יחסית, תוספת המשרות הייתה מעל הצפי אך שיעור האבטלה עלה ל-4.1%. בפעם השנייה ברציפות, מדד המחירים הפתיע כלפי מטה עם ירידה חודשית של 0.1% לעומת צפי לעליה של 0.1%. האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עומדת על 3%.

 

 

אירופה

לאחר שבפגישה הקודמת הריבית בגוש האירו ירדה ב-0.25%, בחר הבנק המרכזי באירופה להותיר את הריבית ברמה של 4.25%, בהתאם לציפיות. מדד המחירים לצרכן באירופה עלה ב-12 החודשים האחרונים ב-2.6% לעומת צפי לעלייה של 2.5%.

יפן

הבנק המרכזי של יפן (BOJ) העלה את הריבית ל-0.25% מ-0%-0.1%, ובכך מפתיע את השוק שציפה לשמירה על הריביות הנוכחיות. הבנק הכריז על תוכנית להקטנת רכישת האג"ח החודשית למחצית, ל-3 טריליון ין ברבעון הראשון של 2026. הצעד נעשה בעקבות העלאות בשכר והתייקרות מחירי השירותים. הנגיד לא פסל אפשרות של העלאת ריבית נוספת השנה, והצהיר כי הבנק ימשיך להעלות את הריבית אם האינפלציה תישאר במסלול הנוכחי. 

ישראל

כצפוי, הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה להותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4.5%. לפי חטיבת המחקר, התוצר צפוי לצמוח בשיעור של 1.5% בשנת 2024 וב-4.2% בשנת 2025. שיעור האינפלציה צפוי להיות 3% במהלך שנת 2024 ו-2.8% במהלך שנת 2025. ההפתעה הגדולה היא שהריבית צפויה לעמוד על 4.25% ברבעון השני של 2025 – כלומר, חטיבת המחקר של בנק ישראל צופה הורדת ריבית אחת של 0.25% ב-12 החודשים הקרובים. בתחזית הקודמת, כלכלני חטיבת המחקר צפו 3 הורדות ריבית עד לרבעון הראשון של 2025. מדד המחירים לחודש יוני עלה בהתאם לציפיות ב-0.1%, וב-12 החודשים האחרונים עלה המדד ב-2.9%, בחלק העליון של יעד בנק ישראל.

מניות

האם המשקיעים מתחילים לדאוג מהתמחור הנדיב של מניות הטכנולוגיה?

חודש יולי התאפיין ברוטציה בין המניות הגדולות בארה"ב לבין המניות הקטנות. מדד ראסל 2000 רשם זינוק של 9.2% מתחילת החודש לעומת עלייה כמעט אפסית במדד ה-S&P 500 וירידה של כ-4% במדד הנאסד"ק. סקטור הטכנולוגיה בארה"ב רשם את התשואה הנמוכה ביותר במהלך החודש עם ירידה של כ-7%, כאשר הסקטורים המסורתיים כדוגמת הפיננסים והנדל"ן רשמו עליות של כ-7.5%. נראה שהמשקיעים מתחילים להתעניין בתשואה הצפויה לחברות מההשקעה הגדולה בתחום ה-AI.

חברות השבבים

חברות השבבים חוו חודש מטלטל עם ירידה של כ-10%, בין השאר בעקבות הודעת ממשל ביידן על החמרת מגבלות יצוא השבבים לסין. הממשל, שמעוניין להגביל את היכולת של סין לייצר שבבים מתקדמים בעיקר לתחום ה-AI, מתכנן לפעול כנגד החברות שמפרות את מגבלות היצוא של טכנולוגיות מתקדמות לסין ולהטיל עונשים מחמירים גם על חברות לא אמריקאיות, כמו טוקיו אלקטרון ו-ASML, במידה וימשיכו בהפרה.

במהלך החודש פרסמו שתי חברות מהחשובות ביותר בייצור השבבים, ASML ו-TSMC, את תוצאות הרבעון השני. שני הדוחות היו טובים אך הדבר לא עזר למחירי המניות בשל החשיפה הגבוהה של החברות לסין.

טסלה

טסלה פרסמה את דו"ח הרבעון השני שלה, שהוביל לירידה של כ-13% במניה – הירידה הגדולה ביותר מאז ינואר. מאז המניה הספיקה לתקן ב-7.4% ועומדת על תשואה חודשית של 17.3%+. למרות שהחברה דיווחה על הכנסות שיא וחזרה לצמיחה שנתית, מספר גורמים עוררו חששות בקרב המשקיעים:

  • דחיית אירוע החשיפה של הרובוטקסי.
  • לחץ מתמשך על שולי הרווח בעקבות הורדות מחירים.
  • שאלות לגבי לוח הזמנים להצגת דגמי רכב חשמלי במחירים נמוכים יותר.

אילון מאסק, מנכ"ל טסלה, הסביר שהדחייה באירוע הרובוטקסי נועדה לאפשר שיפורים משמעותיים, אך זה עורר שאלות לגבי התקדמות החברה בתחום הנהיגה האוטונומית.

אלפבית

ענקית טכנולוגיה נוספת שירדה לאחר פרסום הדוחות היא אלפבית, חברת האם של גוגל. החברה אומנם היכתה את התחזיות אך מחיר המניה ירד בחדות במהלך החודש. אחת הסיבות לירידה הייתה ההשקעות המאסיביות ביוזמות בינה מלאכותית. בעוד החברה טוענת שהשקעות אלו הכרחיות כדי להתחרות במירוץ הבינה המלאכותית, המשקיעים מודאגים מההשפעה קצרת הטווח על הרווחיות. סיבה נוספת לירידה במניית החברה היא ההכרזה של חברת OpenAI, אחת המתחרות של גוגל בתחום הבינה המלאכותית, על מנוע חיפוש חדש – SearchGPT. לפי החברה, המנוע ישלב את מודל ה-AI עם מידע מרשת האינטרנט ויצרף גם קישורים למקורות הרלוונטיים. בכך הוא מתחרה באופן ישיר בתחום החיפוש בגוגל ומאיים על נתח השוק המשמעותי שלה.

מיקרוסופט 

 עקפה את ציפיות הרווח וההכנסות של האנליסטים. אך ההכנסות מפעילות הענן איכזבו. כמו כן גם התחזיות לצמיחה בפעילות הענן של החברה היו מאכזבות. 

אג"ח

ארה"ב

משקיעי האג"ח בארה"ב חוזרים להיות אופטימיים ביחס לפד. בעוד הבנק המרכזי צופה הורדת ריבית אחת בלבד עד סוף השנה, משקיעי האג"ח מתמחרים כבר 2-3 הורדות ריבית. התשואות על אג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 שנים ירדו בחדות במהלך החודש מרמה של 4.45% ל-4.17%.

ישראל

ירידות תשואות נרשמו גם באגרות החוב הממשלתיות בישראל, כאשר אגרות החוב לטווחים הארוכים רשמו עליות שערים של מעל 2% במהלך החודש בהשפעת אגרות החוב האמריקאיות ונתוני האינפלציה. חודש תנודתי במרווח בין התשואות של אג"ח ארה"ב בדולר לבין מקבילו הישראלי. המרווח הצטמצם בחדות מתחילת החודש ועד לרצח הילדים בתקיפת חיזבאללה על מג'דל שמס, אך חזר לעלות לאור חשש מהסלמה ביטחונית נוספת בגבול הצפון. המתיחות הביטחונית גרמה גם לפיחות השקל מול הדולר מרמה של 3.6 לרמה של 3.75 ש"ח לדולר.