fbpx

סקירת מאקרו סיכום יוני 2024

מאקרו

שלוש שנים חלפו מאז התפרצות האינפלציה העולמית והעלאות הריבית החדות על ידי הבנקים המרכזיים. כעת, הדיון הכלכלי העולמי מתמקד בשאלות הנוגעות להפחתות הריבית, קצבן ותזמונן. נתוני מדדי המחירים העולמיים מצביעים על התקרבות האינפלציה ליעדי הבנקים המרכזיים, אך היא עודנה גבוהה. הבנקים המרכזיים חוששים מהתפרצות אינפלציונית נוספת אם יקלו את המדיניות המוניטרית מוקדם מדי.

 

בהחלטת הריבית בארה"ב מאמצע יוני, הפדרל ריזרב (הפד) הותיר, כצפוי, את הריבית ללא שינוי בטווח של 5.25%-5.5%. הפד ממשיך להדגיש כי לא ימהר להוריד את הריבית עד שהאינפלציה תרד באופן משכנע לכיוון היעד של 2%. בפרסום תחזיותיו לשנים הקרובות, כולל ה-Dot Plot המשקף את תחזיות חברי הפד לריבית, נראה כי הם צופים כעת הורדת ריבית אחת בלבד עד סוף השנה, לעומת שלוש הורדות שנצפו בתחזית מרץ.

 

מדד המחירים לצרכן בארה"ב הראה את המשך מגמת ההתמתנות באינפלציה, כאשר המדד של חודש מאי נותר ללא שינוי ובשנה האחרונה עלה ב-3.3%. מדד הסנטימנט של אוניברסיטת מישיגן, המודד את רמת הביטחון של הצרכנים בארה"ב, הפתיע לרעה. מדד זה, המשקף את "מצב הרוח" של הצרכן האמריקאי, נחשב למנבא שינויים בביקושים עתידיים ובאינפלציה ועשוי להצביע על ציפייה להתקררות הכלכלה.

בישראל, לעומת זאת, המצב שונה. המדינה נראית כנתונה בתקופת המתנה, כאשר חשיבותם של נתוני המאקרו – אינפלציה, ריבית, אבטלה וגירעון – מתגמדת לעומת השאלה מה יתרחש בחזית הצפונית. בהיעדר החמרה משמעותית בצפון, ישנן מספר נקודות מעודדות בכלכלה הישראלית:

  1. האינפלציה מתמתנת אך עדיין קרובה לגבול העליון של יעד בנק ישראל
  2. שוק הנדל"ן מראה סימני התאוששות
  3. השכר הממוצע עלה ל-14,000 ש"ח ומספר משרות השכיר במגמת עלייה
  4. הצרכן הישראלי עדיין מפגין עוצמה, עם עלייה ברכישות בכרטיסי אשראי ובפדיון הרשתות

מדד המחירים לצרכן בישראל הפתיע לטובה כשעלה ב-0.2% בלבד לעומת צפי לעלייה של 0.6%. סעיף ההוצאה על נסיעות לחו"ל וטיסות בארץ ירד ב-7.4%, מתקן את העלייה בחודש הקודם ומהווה גורם מרכזי להפתעה החיובית. סעיף הדיור במדד עלה ב-0.4%, כאשר שכר הדירה לשוכרים חדשים עלה ב-3.7%. האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים בישראל ירדה לרמה של 2.8%.

למרות ההפתעה החיובית באינפלציה, בנק ישראל מתמודד עם תמונה מורכבת יותר מהעולם, הכוללת הוצאות כבדות על מלחמה, העלאות מיסים מצד הממשלה, אי-ודאות גיאופוליטית והיחלשות של המטבע המקומי.

 

מניות

התחרות על תואר החברה בעלת שווי השוק הגבוה ביותר בעולם התחממה בחודש מאי, כאשר אפל ואנבידיה הצטרפו למיקרוסופט במרוץ להובלה.

אנבידיה, ענקית הטכנולוגיה שנהנית מביקוש עצום לשבבי ה-AI שלה, חצתה לראשונה את רף ה-3 טריליון דולר בשווי שוק והצטרפה למועדון היוקרתי של מיקרוסופט ואפל. מניית החברה עלתה בכ-15% בחודש יוני ובכ-155% מתחילת השנה. פיצול המניות שביצעה החברה, כאשר כל מניה התפצלה ל-10, תרם לעליות במחיר המניה על ידי הנגשתה לקהל משקיעים רחב יותר. העליות באנבידיה תרמו לעלייה של כ-5% בכל סקטור השבבים.השוק נראה תלוי מאוד בסקטור השבבים ובסנטימנט הריצה ל-AI, כאשר התנודות החדות במניות אלו משפיעות רבות על המדדים.

אפל, שהגיעה מאוחר יחסית לעולם ה-AI, הציגה בכנס המפתחים השנתי שלה את שילוב הבינה המלאכותית במכשיריה תחת השם Apple Intelligence) AI). החברה חשפה כי תטמיע את מודל הבינה המלאכותית של OpenAI, הידוע כ-ChatGPT, במכשיריה והציגה מגוון תכונות מרשימות. היכולות החדשות יהיו זמינות רק במכשירים החדשים של החברה כגון iPhone 15 Pro והאייפדים עם השבבים המתקדמים. בעקבות זאת, המשקיעים צופים גל של שדרוגי מכשירים. בחודש יוני, מניית אפל עלתה בכ-11%.

בעוד שהבורסה האמריקאית ממשיכה ליהנות מהעליות החדות של החברות הגדולות ומדד ה-S&P 500 הוסיף כ-4% לערכו בחודש האחרון, הפערים בשוק המקומי בישראל ממשיכים לגדול. הבורסה בישראל חוותה חודש נוסף של ירידות בצל המתיחות בגבול הצפוני, כאשר מדד ת"א 125 איבד כ-3% נוספים.

חברת האנרגיה הישראלית סולאראדג', הנסחרת בארה"ב, חוותה ירידה דרמטית של 49% במניה בחודש האחרון, ובשנה האחרונה איבדה כ-90% מערכה. הירידה נובעת מהאטה בשוק הסולארי, בעיקר בשל הריבית הגבוהה המשפיעה על מימון הענף. החברה סובלת ממלאים גבוהים בערוצי ההפצה שלה, מה שגרם לירידה חדה בהכנסות. בנק ההשקעות JP Morgan הוריד את מחיר היעד לחברה ולמתחרתה Enphase בשל החשש לירידה בביקוש באירופה. פוזיציות השורט הפתוחות במניית סולאראדג' עומדות כעת על 19.53%, פי שניים מהמתחרה. לאחר שהודיעה על הנפקת אג"ח להמרה בהיקף של 300 מיליון דולר, החברה איבדה עוד כ-26% מערכה, מה שמעיד על חששות המשקיעים מבעיות נזילות.

אג"ח

התשואות על האג"ח הממשלתי בארה"ב ירדו בחדות במהלך החודש מרמה של 4.5% ל-4.3%. ירידת התשואות נבעה מהתמתנות האינפלציה ונתוני המאקרו המתונים בארה"ב. משקיעי האג"ח מתמחרים כעת 2 הורדות ריבית עד סוף שנת 2024. 

 

בישראל, בעקבות ההפתעה החיובית באינפלציה, ירדו תשואות האג"ח השקלי וציפיות האינפלציה התמתנו. באפיק האג"ח הקונצרני, המרווח מהאג"ח הממשלתי עלה במקצת, אך עדיין נמצא ברמות נמוכות שאינן משקפות את העלייה בסיכון הגיאופוליטי בישראל. זאת בניגוד לאפיק המנייתי, הנמצא בפיגור הן מבחינת תשואות והן מבחינת תמחור ביחס לאפיקים המקבילים בעולם.

המרווח בין אג"ח ממשלת ישראל בדולר לאג"ח המקביל בארה"ב ממשיך לטפס והוא משקף את העלייה בפרמיית הסיכון של מדינת ישראל בעיני המשקיעים הזרים.