מאקרו
הרבעון הראשון של השנה מסתיים באווירה של חוסר ודאות גוברת. ארצות הברית מתמודדת עם אי-בהירות סביב מדיניות המכסים החדשה של הנשיא טראמפ, אשר צפויה להשפיע על שיעור האינפלציה ועל קצב הצמיחה הכלכלית. הפד בדילמה בין הצורך להילחם באינפלציה לבין החשש ממיתון, תוך שהוא מוריד את תחזית הצמיחה ומעלה את תחזית האינפלציה.
בישראל, הכלכלה ממשיכה להפגין חוסן למרות האתגרים הביטחוניים המתמשכים. החזרה ללחימה בדרום, הפסקת האש השברירית בצפון והאזעקות היומיות בעקבות שיגורי טילים מתימן בשילוב המתח הפוליטי בין הממשלה ליועצת המשפטית בציפייה לדיון בבג"צ ב-8.4 מגבירים את חששות המשקיעים.
מדיניות המכסים של טראמפ: "יום השחרור" ומעבר לו
הנשיא טראמפ הכריז על ה-2 באפריל כ"יום השחרור", וצפוי לחשוף סדרה של מכסים נוספים. הכלכלנים מעריכים כי המכסים על תעשיית הרכב עלול לייקר את מחירי הרכבים בארה"ב בכ-4,500 דולר בממוצע.המכסים על קנדה ומקסיקו נכנסו לתוקף ב-4 במרץ. ייתכנו גם מכסים נוספים על תרופות, נחושת, עץ ושבבים. מכס של 25% על יבוא נפט מוונצואלה וממדינות הרוכשות נפט מוונצואלה מתוכנן גם הוא ל-2 באפריל.
מטרות מדיניות המכסים של טראמפ הן:
- חיזוק התעשייה המקומית – המכסים יחזקו את הייצור האמריקאי ויגנו על משרות בארה"ב על ידי הפיכת מוצרים מיובאים ליקרים יותר. בנוסף המכסים צפויים להעלות את ההכנסות של ארה"ב ממיסים.
- איזון מחדש של המאזן המסחרי – טראמפ שואף לשקם את מאזן הסחר של אמריקה עם שותפות הסחר שלה ולהקטין את הפער בין הסכום שארה"ב קונה מהעולם לבין הסכום שהעולם קונה מארה"ב.
- הישגים נוספים – טראמפ משתמש בעוצמה הכלכלית של ארה"ב כדי להשיג הישגים נוספים – לדוגמה, ביחס למכסים על קנדה ומקסיקו, הממשל הצביע על הברחות סמים והגירה כסיבה למכסים.
מה הסיכונים?
- עליית מחירים בזמן שהעולם מנסה להתאושש מהאינפלציה של שנת 2022.
- מכסי גומלין מצד המדינות הנפגעות.
- שיבוש שרשראות האספקה והאטה בצמיחה.
קצב האינפלציה השנתי בארה"ב ירד ל-2.8% בפברואר 2025, לעומת 3% בינואר, אינפלציית הליבה (ללא מזון ואנרגיה) הואטה ל-3.1% הקצב הנמוך ביותר מאז אפריל 2021. ההאטה באינפלציה הכוללת היא סימן חיובי, אך דביקות אינפלציית הליבה מרמזת כי מאבקו של הפד נגד האינפלציה טרם הסתיים.
הדילמה של הפד: בין סיכוני אינפלציה למיתון
כצפוי, הפד הותיר את הריבית ללא שינוי, ברמה של 4.25% עד 4.5%. זוהי הפגישה השנייה ברציפות ללא שינוי בריבית, לאחר שלוש הפחתות ריבית בסוף 2024. למעשה הבנק המרכזי נמצא במלכוד: אם יוריד את הריבית מהר מידי ומדיניות המכסים תעלה את רמת האינפלציה הוא יאלץ להעלות את הריבית בחזרה. אם ימתין עם הורדת הריבית בזמן שהמשק נכנס להאטה הוא עלול לפגוע בפעילות הכלכלית ולהעצים את המגמה. הפד נוקט בגישה זהירה על רקע אי-הוודאות וממתין לנתונים נוספים. חברי הפד צופים 2 הורדות ריבית עד סוף 2025, שוק האג"ח לעומת זאת נותן יותר משקל להאטה ומתמחר לפחות 3 הורדות ריבית עד לסוף השנה.
בישראל, הציגה הכלכלה חוסן למרות האיומים הביטחוניים המתמשכים. התמ"ג צמח ב-1% בשנת 2024, מעבר לתחזית בנק ישראל. ברבעון הרביעי צמח התמ"ג ב-2.5%. לשנת 2025 צופה בנק ישראל צמיחה של כ-4%. האינפלציה השנתית התמתנה ל-3.4% עדיין מעל היעד של בנק ישראל שהותיר גם הוא את הריבית ברמה של 4.5% בפעם התשיעית ברציפות. אנו מעריכים כי בחודשים הקרובים האינפלציה תתכנס לתוך היעד ותאפשר לבנק ישראל להפחית את הריבית.
מניות
חודש אדום במרבית השווקים המפותחים בעולם. מדד S&P 500 ירד בכ-5.75% ומשלים ירידה של 4.6% מתחילת השנה. מדד נאסד"ק 100 ירד ב-7.7% ומשלים ירידה של 8.25% מתחילת השנה. סקטור הטכנולוגיה מוביל את הירידות בדגש על סקטור השבבים והתוכנה שירדו בכ-13% ב-2025. מניות "7 המופלאות" מפגרות אחרי תשואת מדד S&P 500 כאשר רק מניית מטא הציגה ביצועים עודפים על המדד.
גם בישראל ירידות שערים משמעותיות במהלך החודש כאשר מדד ת"א 125 ירד בכ-4% ומחק כמעט את כל העליות מתחילת השנה. גם באירופה, חביבת המשקיעים של 2025 נרשמו ירידות שערים של כ-3% אך מתחילת השנה התשואות ביבשת עדיין נאות.
מדדי סין ממשיכים את המומנטום החיובי עם חודש ירוק נוסף. מדד ההנג סאנג משלים עלייה של 15% מתחילת השנה.
בעוד מכפיל הרווח העתידי של מדד ה-DAX הגרמני עלה לרמה של 15 לראשונה מאז 2021 ולאחר שהתחיל את השנה ברמה של 11 בלבד, מכפיל הרווח במדד S&P 500 ירד לרמה של 20. ההפרש בין מכפילי הרווח הצטמצם לרמה של 5.2 בלבד – מהנמוכות ביותר ב-5 השנים האחרונות.
אג"ח
מדדי האג"ח בישראל רשמו ירידות שערים במהלך החודש. אגרות החוב הארוכות של מדינת ישראל הובילו את ירידות השערים על רקע העלייה במתיחות הבטחונית והפוליטית שהעלו את פרמיית הסיכון של המדינה. התשואה באגרות החוב ל-10 שנים עלתה לרמה של 4.5% ובאגרות החוב ל-30 שנה התשואה מתקרבת לרמה של 5%.
בארה"ב התשואות באגרות החוב הממשלתיות ל-10 שנים סיימו את החודש כמעט ללא שינוי ברמה של 4.21%. המרווחים באג"ח הקונצרני בארה"ב ממשיכים להיפתח בדגש על הדירוגים הנמוכים וזאת על רקע חששות המשקיעים מהאטה בשווקים.