fbpx

סקירת מאקרו סיכום אוקטובר 2024

מאקרו

שבועות משמעותיים לפנינו: הבחירות בארה"ב יתקיימו השבוע ותוצאותיהם ישפיעו על המדיניות של המעצמה הגדולה בעולם בשנים הקרובות (הרחבה בהמשך הסקירה). המלחמה עדיין בעיצומה כאשר ישראל רושמת הצלחות משמעותיות אך האיומים של איראן עולים מדרגה לקראת הבחירות בארה"ב. בין האירועים הפוליטים והביטחוניים ישנם גם התוצאות הכספיות של החברות שיצטרכו להצדיק את העליות בשווקי המניות בשנה האחרונה.

חודש חלף מאז הורידה חברת הדירוג מודיס את דירוג האשראי של ישראל באומרה כי "עוצמת הסכסוך בין ישראל לחיזבאללה גברה באופן משמעותי והסלמה נוספת תפגע בפרופיל האשראי של ישראל" ונראה שהחששות מתבדים. התקיפה הממוקדת באיראן בשילוב עם ההצלחות מול חמאס וחיזבאללה מורידים מחששות המשקיעים כאשר מאז פתיחת החזית בצפון הבורסה המקומית רושמת תשואות יתר על שווקי העולם. עם זאת חשוב לזכור שהמדינה במצב מלחמה וחוסר הוודאות עדיין גבוה.

האם בנק ישראל יעלה את הריבית? בתקופה האחרונה מספר כלכלנים התחילו לדבר על האפשרות שהמהלך הבא של בנק ישראל יהיה דווקא העלאת ריבית. בהודעת הריבית במהלך החודש התייחס נגיד בנק ישראל אמיר ירון לאפשרות הזאת ואמר כי אינו שולל אותה. בהודעת הריבית החליטה הוועדה המוניטרית של בנק ישראל, כצפוי, להותיר את הריבית ברמה של 4.5% וזאת על רקע המשך השפעות המלחמה על הכלכלה הישראלית. נגיד הבנק ציין כי סביבת האינפלציה בישראל נמצאת במגמת עלייה, בניגוד למגמה העולמית, ושוק העבודה ממשיך להיות חזק עם מגבלות היצע משמעותיות. 

הנגיד הדגיש את חשיבות אישור תקציב אחראי ל-2025 וביצוע התאמות פיסקליות משמעותיות, במיוחד לאור הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי סוכנויות הדירוג. למרות האתגרים, הנגיד הביע אמון ביכולת הכלכלה הישראלית להתמודד עם המצב המורכב.

חטיבת המחקר של הבנק מפרסמת תחזית פסימית יותר מהתחזית הקודמת שלה:

תחזית הצמיחה עודכנה כלפי מטה:

  • 0.5% ב-2024 (ירידה של 1% מתחזית יולי)
  • 3.8% ב-2025 (ירידה של 0.4% מתחזית יולי)

האינפלציה צפויה להיות גבוהה יותר מהתחזית הקודמת:

  • 3.8% ב-2024 (עלייה מ-3.0% בתחזית יולי)
  • 2.8% ב-2025 (ללא שינוי מתחזית יולי)

הגירעון בתקציב הממשלה צפוי להסתכם ב:

  • 7.2% מהתוצר ב-2024
  • 4.9% מהתוצר ב-2025

יחס החוב לתוצר צפוי לעלות לכ-68% ב-2024 ולכ-69% ב-2025.

כמו כן הוועדה צופה כי הריבית תעמוד בשיעור של 4.5% לפחות עד לרבעון השלישי בשנה הבאה. הוועדה המוניטרית מסכמת כי הסיכונים לתחזית כלפי מטה בשל אי הוודאות הגבוהה.

להערכתנו, הסיכוי להעלאת ריבית בקרוב אינו גבוה. הסיבה העיקרית היא שההשפעה תהיה מוגבלת מכיוון שהעלייה בסביבת האינפלציה בישראל אינה בשל ביקושים אלא בשל סביבת ההיצע הקשור למלחמה. 

מדד המחירים לצרכן בישראל הפתיע – והפעם לטובה. מדד המחירים לחודש ספטמבר ירד ב-0.2% – נמוך מצפי האנליסטים. סעיף הנסיעות לחו"ל הפך להיות סעיף שאינו ניתן לחיזוי והוא מכניס רעשי רקע רבים למדד. הסעיף הוריד 0.37% מהמדד האחרון וזאת לאחר שבמדד הקודם הסעיף הוסיף שיעור דומה. 

ארה"ב הולכת לבחירות וכל העולם יושפע מהתוצאות

ב-5.11 יתקיימו בארה"ב הבחירות לנשיאות והסקרים צמודים בין האריס לטראמפ. מעבר ליחסם למדינת ישראל שכמובן מעניין את כל אזרחי המדינה, לזהות הנשיא הבא של ארה"ב תהיה השפעה גם על הכלכלה במספר תחומים:

  • מיסים – בעוד טראמפ מבקש להפחית את מס החברות ל-15% מרמה של 21% (בהמשך להפחתה שביצע בכהונתו הקודמת), האריס רוצה להעלות את מס החברות לשיעור של 28%. בנוסף שוקלת האריס העלאת מיסים על בעלי הכנסות גבוהות.
  • השפעה על הגירעון – טראמפ עלול להגדיל את הגרעון בצורה משמעותית בעקבות הטבות מס 
  • סחר חוץ – טראמפ מתכנן מכס של 10% על כל הייבוא ובנוסף מכס של 60% על הייבוא מסין וזאת על מנת להחזיר ייצור לארה"ב ולהפחית את תלותה במדינות אחרות. האריס צפוייה לשמור על הקו של הנשיא ביידן ביחס לסין.
  • אנרגיה – בעוד טראמפ צפוי לתמוך בתעשיית האנרגיה המסורתית המקומית האריס תקדם מעבר לאנרגיה ירוקה תוך שמירה על התעשייה המסורתית בארה"ב.

חשוב לציין כי אין שום וודאות בקיום ההצהרות האלו ובכל מקרה יישומם תלוי בגורמים רבים לרבות בקונגרס.

מניות 

המשקיעים בישראל עברו מדיכאון לאופטימיות ושלחו את מדדי המניות בישראל לחודש החזק ביותר מאז פברואר השנה עם עלייה של 4.5% במדד ת"א 125 ועלייה של מעל 5% במדד מניות הבנקים. מתחילת השנה מדד ת"א 125 רשם תשואה של מעל 17% ומדד הבנקים עלה בכ-25% משאיר מאחור את הנאסד"ק ואת מדד ה-S&P 500 שעלו בכ-20%.

 

עונת הדוחות בארה"ב בעיצומה ונראה שהמשקיעים מחפשים הצדקה לעליות המשמעותיות במדדים. מבין החברות שדיווחו תוצאות לרבעון השלישי 59% היכו את תחזית ההכנסות – מתחת לממוצע ארוך הטווח של החברות שרשמו הפתעות לטובה.

6 מתוך 7 המופלאות דיווחו על התוצאות הכספיות שלהן כאשר NVIDIA צפויה לפרסם במהלך חודש נובמבר. התגובה הראשונית של המשקיעים לדוחות הייתה פושרת באופן יחסי למעט לדו"ח של חברת טסלה שעלתה בכ-25% בשני ימי המסחר העוקבים לאחר שיחת המשקיעים הייתה הופעה של אילון מאסק שהציג תחזית צמיחה של 20% עד 30% במכירות לשנה הבאה וסיפר על התוכנית להשיק דגם מוזל במחיר של 25,000 דולר בארה"ב. בתגובה המניה זינקה בשני ימי מסחר בלא פחות מ25%.

אג"ח

חודש אדום למשקיעי האג"ח בארה"ב כאשר הם מתפכחים מהאופריה לאחר הורדת הריבית ב-0.5%. התשואות ל-10 שנים שרק בתחילת החודש  עמדו על 3.7% ממשיכות לטפס לרמה של 4.3%. בשוק האג"ח מתומחרות 2 הורדות ריבית עד סוף שנת 2024 וריבית של 3.72% בעוד 12 חודשים. חלק מהסיבות לעליית התשואות הן התחזקותו של טראמפ בסקרים והחשש מפני הגדלת הגירעון אשר יצטרך להיסגר ע"י לקיחת הלוואות נוספות והגדלת היצע אג"ח ממשלת ארה"ב. 

בישראל נרשמו עליות שערים במהלך החודש במרבית מדדי אגרות החוב למעט באגרות החוב הממשלתיות הצמודות בשל ההפתעה החיובית במדד המחירים. התשואות של אגרות החוב הממשלתיות עדיין גבוהות באופן יחסי בשל המלחמה כאשר התשואות לאג"ח ממשלתי ל-5 ו-10 שנים שנים עומדות על 4.7% ו-5% בהתאמה.