מאקרו
המשק הישראלי ממשיך להתאושש למרות המשכות מלחמת חרבות ברזל. הצריכה הפרטית מתחזקת, שוק הנדל"ן מתחיל להתאושש וההייטק בישראל חוזר לגייס כאשר בשבוע האחרון הודיעו 2 סטארטאפים על גיוס הון.
הבעת אמון במדינת ישראל גם בשווקים הפיננסים כאשר לראשונה מפרוץ הלחימה המדינה מגייסת אג"ח בחו"ל באמצעות הנפקת 3 אגרות חוב חדשות לטווחים של 5, 10 ו-30 שנים. הגיוס הסתכם ב 8 מיליארד דולר כאשר הביקוש היה הגבוה ביותר בתולדות המדינה ועמד על 38 מיליארד דולר. הריבית ל-5 שנים נסגרה על 5.37%, הריבית ל-10 שנים נסגרה על 5.5% והריבית ל-30 שנים נסגרה על 5.75%. המרווח שמדינת ישראל גייסה היה גבוה יותר מקבוצת הדירוג שלה בשל עליית פרמיית הסיכון ולמעשה הריבית שמדינת ישראל משלמת היא גבוהה יותר בשל המלחמה.
האינפלציה בישראל ממשיכה להתמתן ונמצאת בתוך היעד של בנק ישראל כאשר מדד המחירים לצרכן עלה בחודש פברואר ב-0.4%. בשנים עשר החודשים האחרונים מדד המחירים לצרכן עלה ב-2.5% – הקצב האיטי ביותר מאז נובמבר 2021. עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפים: פירות טריים, הנעלה, תרבות ותחבורה. ירידות מחירים בולטות נרשמו בעיקר בסעיף ההלבשה.
בארה"ב, בניגוד לישראל, ישנה עליה קלה בסביבת האינפלציה. מדד המחירים לצרכן לחודש פברואר עלה ב0.4% והאינפלציה השנתית עלתה ב-0.1% לרמה של 3.2%.
דוח התעסוקה בארה"ב הצביע על מגמה מעורבת בחודש פברואר: הפתעה לטובה במספר המשרות החדשות במשק- תוספת של 275 אלף משרות לעומת צפי של 195 אלף. מנגד שיעור האבטלה עמד על 3.9% לעומת צפי של 3.7%. השכר הממוצע מאט את הקצב- עלייה חודשית של 0.1% לעומת צפי של 0.2%. נתונים אשר מרחיקים את האפשרות למיתון בארה"ב וכפועל יוצא מכך את מועד הפחתת הריבית ע"י הבנק הפדרלי.
בהחלטת הריבית החודש הפד הותיר את הריבית ברמה של 5.5%-5.25%, בהתאם לציפיות האנליסטים. התחזיות של הפד משקפות כשלוש הפחתות ריבית בשנת 2024 ובסך הכל הורדה כוללת של 0.75% לרמה של 4.6% עד סוף השנה הנוכחית. בשנת 2025 צופים חברי הפד 3 הורדות ריבית עד לרמה של 3.9% ובשנת 2026 הפד חוזה עוד 2 הורדות ריבית ל3.1% כאשר לבסוף הריבית תתייצב בשיעור של 2.6%. הבנק המרכזי מעדיף להיות זהיר עד שיקבל ביטחון כי האינפלציה מתכנסת ליעד ולמרות שהנתונים האחרונים של האינפלציה לא היו משמחים, פאוול ציין כי הוא אופטימי לגבי המשך התמתנות האינפלציה. חברי הפד צופים צמיחה של 2.1% בתמ"ג, גבוה יותר מזו שפורסמה בעבר.
התמ"ג בארה"ב ב12 החודשים האחרונים הגיע ל3.4%, גבוה מהצפי ל3.2%. מדד הליבה של ההוצאה לצריכה פרטית עלה ב2.8%, בהתאם לצפי.
מניות
חודש נוסף חיובי בשווקי המניות בישראל ובעולם כאשר מדד ת״א 125 עולה בכ-2.5% ומדד s&p 500 רושם עלייה של כ-3% ומשלים עלייה של כ-10% מתחילת השנה ובכך עוקף את מדד הנאסד״ק שעלה בכ-8.5%. מדד ת״א 90 ממשיך לעלות כאשר מתחילת השנה רשם תשואה של למעלה מ-10%.
עונת הדוחות בישראל מסתיימת ולמרות פרוץ הלחימה ברבעון האחרון בשנה שעברה הדוחות של החברות הגדולות בישראל היו במגמה חיובית:
הבנקים דיווחו על תוצאות טובות:
בנק הפועלים דיווח על תשואה על ההון של 14% ברבעון האחרון של השנה. הבנק רשם התכווצות צפויה במרווח המימון לצד קיטון משמעותי בהפרשה לחובות מסופקים לעומת הרבעון הקודם בשל התמתנות מסוימת במצב הביטחוני של ישראל.
בנק לאומי רשם תשואה של 13.7% על ההון בשנת 2023 וזאת למרות מחיקה של כמיליארד ש״ח בהשקעה בסיליקון ואלי בנק בארה״ב.
בנק מזרחי בדו״ח מעורב כאשר הרווח המימוני של ירד ב25% – ירידה חדה הנובעת מהפסד חריג וחד פעמי של 285 מיליוני שקלים מפעילות נגזרים. לצד ההשפעה החריגה לרעה על הדוח היו גם השפעות חריגות לטובה: קיטון של 200 מיליון שקלים בהוצאות על שכר וקיטון בהפרשות להפסדי אשראי לעומת הרבעון השלישי. בסיכום הכללי ההשפעות החד פעמיות השליליות היו משמעותיות יותר מההשפעות החיוביות. המשקיעים התאכזבו מתוצאות הבנק והמנייה ירדה בכ-5.5% לאחר פרסום הדו״ח
חברות הנדל״ן המניב הגדולות עזריאלי מליסרון וביג דיווחו גם הן על תוצאות חיוביות וזאת למרות השפעות המלחמה על תוצאות הרבעון האחרון של השנה.
ענקיות הטכנולוגיה בארה״ב ממשיכות לעמוד בפני אתגרים רגולטוריים כאשר האיחוד האירופי חוקר את אפל, גוגל ומטא בחשד לניצול כוחן המונופוליסטי ופגיעה בתחרות. החקירה מתווספת לתביעות קיימות נגד החברות גם בארה״ב. עבור אפל לדוגמא החקירה מהווה סיכון לאקוסיסטם הסגור של החברה שתורם להכנסות ענק. האיחוד האירופאי כבר הכריח את החברה לאפשר להתקין אפליקציות באייפון שלא דרך החנות של אפל וייתכן שארה״ב תלך בעקבות האיחוד. נזכיר כי אפל מרוויחה 30% מהמכירות של צדדים שלישיים דרך החנות שלה. מניית החברה רשמה ירידה של כ-11% מתחילת השנה.
מלחמת הסחר ממשיכה. על רקע המתיחות בין ארה"ב וסין וכחלק מהמאמצים של הממשל הסיני לחזק את הכלכלה המקומית ולצמצם את התלות בחברות מארה"ב- הממשל הסיני אוסר על שימוש המעבדים של אינטל ו AMD. כמו כן, הממשל הורה על החלפה של מערכת ההפעלה windows של חברת מיקרוסופט במערכות הפעלה של חברות סיניות.
אג"ח
שוק האג״ח בארה״ב מיישר קו עם הבנק המרכזי. משקיעי האג״ח שפתחו את השנה באופטימיות יתר ותמחרו לא פחות מ-7 הורדות ריבית במהלך 2024 מתחילים להפנים את מדיניות הפד – Higher for longer. התשואות ל-10 שנים בארה״ב עומדות על 4.2% והתשואות לשנתיים עומדות על 4.62% בזמן ששוק האג״ח מגלם עד 3 הורדות ריבית במהלך השנה – בדומה לצפי הפד.
בישראל, ירידה חדה במרווחי האג"ח הקונצרני כאשר המרווחים, שכבר היו נמוכים, המשיכו להתכווץ במהלך החודש ולהתקרב לרמות שפל היסטוריות. הירידה נובעת מכסף אשר זורם אל השוק בעיקר ממשקיעים מוסדיים כאשר חלקו מגיע מקרנות הפנסיה החייבות להשקיע בשוק המקומי, בעקבות ביטול אגרות החוב המיועדות. בשלב זה להערכתנו מרווחי הסיכון במדדי האג"ח הקונצרני המובילים אינם מתמחרים את הסיכון בהשקעה זו.