שנת 2024 הייתה שנה דרמטית בכל קנה מידה – כלכלי, גיאו-פוליטי וחברתי – והביאה עמה שינויים משמעותיים במגוון זירות מקומיות ובינלאומיות. למרות האתגרים הרבים, השנה הסתיימה במגמה חיובית, במיוחד בזירה המקומית בישראל, אך עם זאת נותרו לא מעט סימני שאלה בנוגע למגמות העתידיות.
תחילת 2024 התאפיינה במציאות ביטחונית וכלכלית קשה בישראל, כאשר הלחימה התרחבה למספר חזיתות והשפעותיה ניכרו בכל תחומי החיים. ההשפעה המיידית באה לידי ביטוי באינפלציה גבוהה, עלייה בגירעון הפיסקלי ורצף של הורדות דירוג אשראי מצד סוכנויות בינלאומיות.
עם זאת, החל מחודש ספטמבר, בזכות הצלחות משמעותיות בגזרה הצפונית והפחתת הסיכונים הביטחוניים, ישראל חוותה מפנה חיובי. פרמיית הסיכון של המדינה ירדה בצורה חדה, השקל התחזק מול הדולר, ומרווחי האג"ח בין ישראל לארה"ב הצטמצמו משמעותית. שוק המניות המקומי בלט לחיוב, כאשר מדדים מובילים כמו ת"א-35 ות"א-125 רשמו עליות חדות של כ-30% וסיימו את השנה בביצועים עודפים על שווקי המניות באירופה וארה"ב.
השנה התאפיינה גם בסבב בחירות עולמי עם מספר שינויים דרמטיים:
שנת 2024 הייתה גם שנה של בחירות דרמטיות בזירות בינלאומיות מרכזיות, שהובילו לשינויים משמעותיים במבנה הכוחות הפוליטיים והכלכליים בעולם.
- בארצות הברית במערכת בחירות סוערת דונלד טראמפ הצליח להחזיר לעצמו את הנשיאות, לאחר שגבר על קמלה האריס. ניצחון זה, בשילוב עם שליטה רפובליקנית בשני בתי הקונגרס, מסמן שינוי חד בגישתה של ארה"ב למדיניות חוץ וסחר. הממשל החדש שם דגש על החזרת אמריקה ל"עוצמתה המסורתית", עם איום בהטלת מכסים חדשים על שותפות סחר מרכזיות כגון סין והאיחוד האירופי.
- האיחוד האירופי חווה תזוזה פוליטית משמעותית ימינה בבחירות לפרלמנט, מה שעשוי להוביל לשינויים במדיניות האקלים, ברפורמות מוסדיות ובתמיכה באוקראינה.
- בבריטניה, לאחר 14 שנות שלטון שמרני, מפלגת הלייבור חזרה לשלטון
- בהודו, מודי זכה בכהונה שלישית, אך עמד בפני ירידה בכוח הפוליטי של מפלגתו. השינוי עשוי להכתיב גישה שמרנית יותר במערכת הפוליטית של המדינה.
הכלכלה האמריקאית ממשיכה לשמור על יציבות ולהציג צמיחה נאה ושוק תעסוקה חזק. נראה שהתרחיש האופטימי של הפד לגבי נחיתה רכה של הכלכלה התממש.
במבט ל-2025 התמונה מעורבת:
בישראל, אם יישמר השקט הביטחוני והמאבקים הפנימיים לא יחזרו בעוצמתם, הכלכלה צפויה לצמוח בקצב של כ-3.5%. האינפלציה צפויה לעלות בתחילת השנה בעקבות התייקרויות ועליית המע"מ אך להתכנס ליעד של בנק ישראל בהמשך השנה. עם זאת, הסיכון לחידוש מתחים פוליטיים פנימיים ולהחמרה במצב הבטחוני עלולים להשפיע על השוק המקומי.
בזירה הגיאו-פוליטית, המתיחויות נותרו גבוהות במזרח התיכון, מזרח אסיה ובייחוד בזירת סין-טאיוואן, שם החששות מהסלמה נותרו ממשיים. בנוסף, המלחמה בין רוסיה לאוקראינה נכנסה לשנה השלישית, כאשר הצדדים מגלים קשיים בהתקרבות להסדר. הורדות הריבית בעולם ימשכו גם בשנת 2025 כאשר האינפלציה צפויה להמשיך ולהתמתן.
מניות
שנה חלומית למשקיעי המניות כאשר כל מדדי המניות המרכזיים סיימו את השנה בעלייה מלבד מדד המניות הצרפתי שסבל מחוסר היציבות במדינה.
ישראל
למרות המתיחות הגיאופוליטית הממושכת בעקבות המלחמה, שוק המניות הישראלי הציג ביצועים יוצאי דופן בשנת 2024. המדדים המובילים זינקו בכ-30%, עם התאוששות הדרגתית בשוק שהגיעה לאחר דעיכת הסיכונים הביטחוניים והתייצבות הכלכלה המקומית. המשקיעים המקומיים והזרים, שחששו בתחילת השנה מהשפעות הלחימה, חזרו לשוק בהדרגה, והובילו למגמת עליות רוחבית. גם מניות השורה השנייה בישראל לא נותרו מאחור, כאשר מדד SME-60 הציג תשואה שנתית יוצאת דופן של 40%, הישג שמדגיש את האמון הגובר בחוסנה של הכלכלה המקומית.
מובילי המגמה בשוק המניות:
- מניות הפיננסים: מגזר זה, הכולל בנקים, חברות ביטוח ובתי השקעות, הוביל את העליות בשוק הישראלי. הבנקים נהנו ממרווחי ריבית גבוהים, תהליכי התייעלות משמעותיים ויציבות בהפרשה לחובות מסופקים, אשר תרמו לשיעורי תשואה גבוהים על ההון העצמי. חברות הביטוח ובתי ההשקעות הצטרפו למגמה עם ביצועים חזקים, הודות לעליות בשוקי ההון שהביאו לשיפור משמעותי בתוצאות הפיננסיות שלהן.
מגזרים וחברות שהרוויחו מהמצב:
גם במהלך אירוע דרמטי כמו המלחמה, היו חברות ומגזרים שנהנו מהמצב והציגו ביצועים נאים:
- אל-על: חברת התעופה הלאומית נהנתה מביטולי טיסות של חברות תעופה זרות לישראל, מה שהוביל לעלייה חדה בביקוש לטיסות הפנים-ישראליות. החברה הציגה הכנסות שיא, מה שאפשר לה להפוך את החוב הפיננסי לעודף מזומן. כתוצאה מכך, מניית החברה עלתה בכ-125% במהלך השנה.
- קמעונאיות מזון ואופנה: חברות אלו נהנו מעלייה בצריכה המקומית בעקבות ביטול חופשות בחו"ל. גידול זה במכירות, לצד מעבר מיקוד הצרכנים מיוקר המחיה למצב הביטחוני, איפשר לקמעונאיות לשפר את הרווחיות ואף להעלות מחירים ביתר קלות.
- התעשייה הביטחונית: אי אפשר להתעלם מהתפקיד המרכזי שמילאה התעשייה הביטחונית של ישראל בשנת 2024. מלחמת ישראל העניקה לחברות הישראליות חלון ראווה גלובלי, במיוחד בתחומי ההגנה האווירית, בהם נחשבת ישראל למובילה עולמית. הביקושים למערכות מתקדמות עלו, ומניות החברות הביטחוניות רשמו עליות חדות של עשרות אחוזים.
ארה"ב
שנת 2024 הסתיימה עם עליות מרשימות במדדים המרכזיים בארצות הברית, שנתמכו על ידי הורדות הריבית של הפדרל ריזרב ובחירתו המחודשת של דונלד טראמפ לנשיאות. חזרתו של טראמפ הביאה לתמיכה משמעותית במניות הטכנולוגיה והפיננסים, שהובילו את העליות. הבחירות, יחד עם הורדות הריבית המאוחרות שהחלו בספטמבר, הזרימו אופטימיות לשווקים וסיפקו רוח גבית למדדים המרכזיים.
ביצועי סקטורים בולטים:
- סקטור הטכנולוגיה: בלט במיוחד עם צמיחה חזקה בהובלת חברות דומיננטיות כמו אנבידיה, אפל ומיקרוסופט. ההתפתחויות בתחום הבינה המלאכותית היו מנוע צמיחה מרכזי השנה. אנבידיה, שתחום פעילותה בייצור שבבי AI נמצא בצמיחה חסרת תקדים, הפכה לסמן ימני של התעשייה, עם עליות משמעותיות בערך מניותיה.
- סקטור הצריכה המחזורית והפיננסים: רשמו עליות דו-ספרתיות, כשהראלי בבורסות התרחש בעיקר לאחר הבחירות בנובמבר. הבנקים נהנו מעלייה במרווחי האשראי ומהפחתות ריבית, בעוד שחברות הצריכה נהנו מתחזיות כלכליות אופטימיות יותר לקראת סוף השנה.
- סקטור האנרגיה: הציג תוצאות מעורבות, בעיקר בשל התייצבות מחירי הנפט לאחר תנודתיות מוקדמת השנה. מניות האנרגיה המסורתית הושפעו מהיעדר עליות משמעותיות במחיר חבית, בעוד שחברות האנרגיה המתחדשת רשמו עליות מתונות בלבד.
- סקטור התשתיות והבריאות: הציגו ביצועים חלשים יחסית. המשקיעים העדיפו מניות צמיחה על פני מניות דפנסיביות, על רקע ירידת החששות ממיתון ותחושת ביטחון גבוהה יותר בכלכלה.
השוואה גלובלית:
בהשוואה לשווקים אחרים, ארצות הברית בלטה עם ביצועי יתר משמעותיים:
- אירופה: עליות של 8% בלבד, כשהשוק סבל מעלויות אנרגיה גבוהות ומפעילות תעשייתית חלשה.
- אסיה: הציגה תמונה מעורבת – יפן בלטה לטובה עם תשואה של כ-20%, בעוד שסין התאוששה רק ברבעון האחרון של השנה.
- שווקים מתעוררים: רשמו עליות מתונות של כ-8%, כשגורמים גיאו-פוליטיים וכלכליים האטו את הצמיחה.
מבט ל-2025:
הכלכלה האמריקאית צפויה להמשיך לצמוח, אם כי בקצב מתון יותר. בין הסיכונים המרכזיים נמצאים המתיחות הגיאו-פוליטית והחשש מהסלמת מלחמות הסחר, כאשר טראמפ כבר הצהיר על כוונתו להטיל מכסים חדשים.
רמות המכפילים הגבוהות בשוקי המניות בארה"ב מהוות גורם סיכון מרכזי, בעיקר במניות הגדולות. מחירי המניות עלו מעבר לצמיחת הרווחים ולכן מכפילי הרווח התרחבו לשיא.
אג"ח
גם באפיק האג"ח הציג השוק הישראלי ביצועים טובים משמעותית בהשוואה לשוק האמריקאי. מדד All-Bond כללי הישראלי רשם עלייה מרשימה של 4.9%, בעוד שמדד US Aggregate Bond האמריקאי הסתפק בעלייה צנועה של 1.3% בלבד.
בארצות הברית, משקיעי האג"ח פתחו את השנה באופטימיות רבה, עם ציפיות לשבע הורדות ריבית במהלך השנה. בפועל, האינפלציה אומנם התמתנה, אך לא בקצב שתמך בהורדות ריבית אגרסיביות, במיוחד לאור שוק עבודה חזק מאוד שהמשיך לתמוך בביקושים. הבנק הפדרלי נקט בגישה מדודה יותר והוריד את הריבית שלוש פעמים בלבד, החל מספטמבר ועד דצמבר, בסך כולל של אחוז אחד. כתוצאה מכך, תשואת האג"ח הממשלתי האמריקאי ל-10 שנים, שהחלה את השנה ברמה של פחות מ-4%, עלתה ל-4.6% בסיומה.
בישראל, האג"ח הממשלתי הושפע במידה ניכרת מהמצב הביטחוני ומההצלחות הצבאיות שהגיעו החל מספטמבר. בדומה למגמות בשוק המניות, הצלחתה של ישראל בצפון הובילה לירידה חדה בתשואות. תשואות האג"ח ל-10 שנים, שעמדו על רמה של 5.15% בתחילת השנה, ירדו בצורה משמעותית לרמה של פחות מ-4.5%. תנועות אלו שיקפו ירידה בפרמיית הסיכון של ישראל ועלייה באמון המשקיעים ביציבות הכלכלה המקומית.
אג"ח קונצרני:
באפיק הקונצרני, נמשכה מגמת צמצום המרווחים בישראל ובעולם, עד לרמות שפל היסטוריות. המרווח בין מדד תל בונד 60 לאג"ח ממשלתי ירד לרמה של 0.9% בלבד, בעוד שבמדדים מסוכנים יותר, כמו תל בונד תשואות שקלי, המרווחים צומצמו ל-1.5% בלבד מעל אג"ח ממשלתי. רמות אלו משקפות סיכוי נמוך לרווחי הון כתוצאה מצמצום נוסף של המרווח.
מבט קדימה ל-2025:
השנה הקרובה צפויה להציג סביבה חיובית יחסית למשקיעי האג"ח הממשלתיות. תשואות האג"ח הגבוהות בישראל ובעולם ימשיכו לספק תשואה שוטפת נאה. הציפיות הן לכשתי הורדות ריבית נוספות בארה"ב במהלך 2025, דבר שעשוי לתמוך במחירי האג"ח ולהפחית את התשואות.
עם זאת, באפיק הקונצרני, הסיכוי לצמצום נוסף במרווחים נחשב נמוך, במיוחד בדירוגים הנמוכים, שם הרמות כבר נמצאות בשפל היסטורי. ברמות המרווחים האלו ישנה עדיפות לחברות החזקות בדירוגים הגבוהים.